.
تست حس بویایی |
آزمون تشخیص بویایی ایران |
آزمون تشخیص بویایی ایران ( تست سریع ) ، یک تست بویایی ساده شامل 6 بو برای ارزیابی اولیه حس بویایی افراد است. نتایج این تست نشان میدهد که حس بویایی فرد نرمال است یا دچار اختلال میباشد. چنانچه پاسخهای صحیح 5 یا بیشتر باشد، حس بویایی، نرمال ارزیابی میشود و کمتر از 5 پاسخ صحیح، وجود اختلال بویایی را نشان میدهد. این آزمون در طرحهای غربالگری سلامت، کلینیکهای طب کار، معاینات سلامت صنایع مختلف و کلینیکهای تخصصی کاربرد وسیع دارد.
دلیل ایجاد اختلالات بویایی چیست؟ |
اختلالات بويايي ممكن است هدايتي يا حسي ـ عصبي باشند. اختلالات هدايتي در اثر عواملی كه باعث انسداد مسیر بویایی شود، تا حدي كه از رسیدن مولكولهاي بو به اپيتليوم بويايي ممانعت کند، ايجاد ميشوند. اختلالات حسي ـ عصبي در اثر روندهايي به وجود ميآيند كه مستقيماً روي اپي تليوم عصب بويايي يا مسيرهاي عصبی مركزي بويايي اثر ميگذارند و در آنها اختلال ايجاد ميكنند.
عفونتهای دستگاه تنفس فوقانی؛ ضربه به سر؛ بیماریهای بینی و سینوسهای پارانازال مانند پولیپ و التهاب مزمن مجاری بینی یا سینوس ( مانند رینیت، سینوزیت و رینوسینوزیت ) ؛ جراحیهای زیبایی یا بازسازی بینی ( مانند رینوپلاستی باز )؛ سالخوردگی؛ سیگار کشیدن؛ بیماریهای نورودژنراتیو ( مانند آلزایمر، پارکینسون و ام اس )؛ مداخلات درمانزاد ( مانند سپتوپلاستی، رینوپلاستی، توربینکتومی و پرتو درمانی ) ؛ نئوپلاسمهای داخل بینی ( مانند پاپیلوما، همانژیوم و آملوبلاستوما )؛ تومورها یا ضایعات داخل جمجمه ( مانند سندروم فوستر کندی، مننژیوم شیار بویایی، گلیوم لوب فرونتال )؛ صرع؛ اختلالات روانی (مانند شیزوفرنی و افسردگی ) ؛ اختلالات عصبی – روانی ( مانند اختلالات طیف اوتیسم، آسپرگر، عدم تمرکز/ بیش فعالی )؛ قرارگیری طولانی مدت در معرض برخی از مواد شیمیایی؛ کم کاری غده تیروئید؛ بیماریهای کلیوی؛ اختلالات مرتبط با زوال مخچه ( مانند آتاکسی فردریک ) ؛ میگرن از عوامل مهم ایجاد اختلال بویایی بحساب میایند.
حس بویایی برگشت پذیر است؟ |
در سالهای اخیر مطالعاتی بر روی بهبود حس بویایی افراد دچار اختلال بویایی به روش تمرین بویایی انجام شده است. برای مثال در سال 2011 جین پلایلی و جین-پیر رویت نشان دادند که یک ناحیه از مغز در هر دو فرآیند تشخیص و تصور کردن یک بوی خاص تحریک میشود. افرادی که در این تحقیق شرکت کردند شامل دو گروه کارشناسان حرفهای عطر و دانشجویان کالجی در فرانسه بودند. این افراد در دستگاه ام– آر- آی قرار گرفتند و از آنها خواسته شد که بوی موادی که نام آنها در مونیتور روبرویشان ظاهر میشود را تصور کنند. پلایلی و رویت دریافتند که سطح فعالیت مغز با افزایش تجربه بویایی افراد کاهش مییابد. مغز کارشناسان حرفه ای عطر برای تصور کردن بوها به فعالیت کمتری نیاز دارد.
در این تحقیق، توانایی پرورش یافتهی کارشناسان حرفهای عطر که سالهای زیادی را صرف بوکردن و آموزش تعداد بیشماری از انواع بوها نموده بودند، در تصور بوهای مختلف اثبات شد.