اختلال بویایی نشانه آلزایمر
بویایی یک سیستم حسی پیچیده است و علاقه به بررسی ارتباط بین بویایی و شناخت به ویژه در سالهای اخیر رو به افزایش است. بویایی، تواناییهای شناختی و حالتهای فردی را تحت تأثیر قرار میدهد. کهولت سن و بیماریهای اعصاب مرکزی به ویژه آلزایمر و پارکینسون، با ایجاد تغییرات آناتومی پاتولوژیکی ساختارهای بویایی مرکزی و محیطی، باعث ایجاد اختلال در عملکرد بویایی میشوند. بنابراین یکی از اتفاقاتی که در افراد مبتلا به آلزایمر صورت میگیرد، از دست دادن حس بویایی است.
در مطالعهای که در سال 2014 روی افراد میانسال انجام شدهاست، رابطهی بین اختلال بویایی، ارزیابیهای شناختی و حجم ساختار مغز در افراد میانسال سالم در مقایسه با بیماران مبتلا به آسیب شناختی همراه با اختلالات فراموشی (aMCI) یا آلزایمر (AD) بررسی شد. 12 بیمار مبتلا به aMCI و نیز 6 بیمار با آلزایمر در مراحل اولیه و 30 نمونهی کنترل بررسی شدند. توانایی تشخیص بویایی به وسیلهی تست تشخیص بویایی دانشگاه پنسیلوانیا (UPSIT) و تست sticks sniffin(تست بویایی ویژهی اروپا) ارزیابی شد و در کنار این تستها حجم ساختاری مغز با MRI ارزیابی شد.
نتیجهی MRI بیماران مبتلا به آلزایمر که اختلال بویایی داشتند در مقایسه با بیمارانی که بویایی تقریباً سالم داشتند به طور قابل توجهی، بدتر بود. بین امتیازات تست بویایی و نتایج MRI در گروه بیماران، رابطهی معنیداری وجود داشت.
نتایج این مطالعه نشان داد، کاهش اندازهی حجمهای مغزی مربوط به بیماری آلزایمر، به شدت در ارتباط با توانایی تشخیص بویایی است. بنابراین، نتایج ثابت میکند اختلال بویایی، یک مارکر اولیهی تخریب لوب تمپورال مغز میباشد.
تحقیقات نشان میدهند در افرادی که دچار آلزایمر میشوند، قبل از ظاهر شدن هر علامت بالینی دیگری، حس بویایی دچار اختلال میشود. بنابراین، با انجام تستهای ساده بویایی میتوان تا حدی پیشبینی کرد که یک فرد میانسال در معرض ابتلا به آلزایمر هست یا نه. در واقع تست بویایی برای تشخیص آلزایمر، ارزانترین، کمخطرترین و در دسترسترین وسیله برای تشخیص زودهنگام آلزایمر و کمک به بیمار برای مهار کردن پیشرفت بیماری است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
Want to join the discussion?Feel free to contribute!