اهمیت حس بویایی

اهمیت حس بویایی

 


مناسب برای افرادی که پس از بیماری کرونا بویایی خود را از دست داده اند:

پکیج تشخیص و درمان اختلالات بویایی، مناسب برای اختلالاتی اعم از: نابویایی کامل ضعف بویایی-تغییر در نوع و کیفیت بو می باشد و از دو بخش تشکیل شده است:

درمان-حس-بویایی-دکتر-خیراندیش


1.(بخش درمان) اولفکترین

در بیشتر افرادی که پس از بیماری کرونا، بویایی خود را از دست داده اند، سلول های بویایی به علت حمله ویروس کووید-19 دچار آسیب شده اند. اولفکترین، یک کیت درمان حس بویایی به روش «تمرین بویایی» است. اولفکترین با تحریک این سلول های آسیب دیده، کمک می کند تا سلول های بویایی خود را بازسازی کرده و در نتیجه بویایی فرد شروع به بازگشت به حالت اولیه می نماید.


2.(بخش تست)تست بویایی

ممکن است برخی افراد فکر کنند بویایی آنها به طور کامل از بین رفته است. برخی دیگر ممکن است به صورت تخمینی وضعیت بویایی خود را بیان کنند. برای اینکه فرد چه پیش از شروع دوره درمان الفکترین و چه پس از اتمام دوره، برآورد دقیق و مناسبی از وضعیت بویایی خود داشته باشد نیاز است یک تست بویایی انجام بدهد. نتیجه‌ی تست به صورت یک عدد از صفر تا ۲۴ گزارش می­‌شود و عملکرد حس بویایی را مشخص می­‌نماید. انجام این تست بویایی  ساده است و به صورت خود آزمون و در منزل قابل انجام است.


درمان حس بویایی و چشایی از دست رفته در کرونا

هنوز نمیتوان با قطعیت درباره راه های درمان حس بویایی و چشایی از دست رفته در کرونا اظهار نظر کرد، اما باتوجه تحقیقات انجام شده، تمرین بویایی یکی از روش هایی میباشد که میتواند به درمان حس بویایی و چشایی از دست رفته در کرونا کمک نماید.

طبق خود اظهاری های انجام شده توسط بیمارانی که بویایی خود را در زمان ابتلا به کرونا از دست داده اند، مشخص شده است که با گذشت بیش از ۵ماه از شروع علائم اختلال بویایی در آنها، نه تنها هیچگونه بهبودی در وضعیت بویایی آنان حاصل نشده است، بلکه به تازگی دچار اختلالی به نام دیزوسمی نیز گردیده اند. منظور از دیزوسمی اختلال تشخیص بو در افراد میباشد، بگونه ای که تمام بوها/مزه ها بصورت موارد زیر حس میشوند:

مزه فلز- بویی مانند عطر -بویی مانند مواد شوینده- بو تعفن و بسیار آزار دهنده


ارتباط بویایی و چشایی

بینی انسان در حس چشایی او بسیار اهمیت دارد. همانند مزه‏ غذا، بوی آن نیز تحریك كننده و اشتها آور است. زمانی كه حس بویایی خود را به خاطر سرماخوردگی از دست می‏دهیم، حس چشایی نیز بسیار افت پیدا می‏كند. در این موقعیت به تقریب همه چیز بی‏مزه به نظرمان می‏آید. كباب، توت‏ فرنگی، طالبی، نعنا، جعفری و صدها ماده‏ غذایی دیگر بدون بویشان جذابیت خاص ندارند.


اهمیت بویایی

به صورت میانگین هر شخص روزانه در حدود بیست هزار بار تنفس می کند. زمانی که به عمق این عدد دقت کنیم به وضوح در می یابیم که با هر بار تنفس این شانس فراهم می شود تا با تنفس رایحه ای خوش، تاثیرگذاری رایحه را بر روح و جسم خود احساس کنیم، چون به هیچ عنوان نمی توان حس بویایی خود را حذف کنیم. با توجه به تحقیقات موسسه بوشناسی امریکا، هر انسان به صورت میانگین توانایی تشخیص دو هزار بوی متفاوت را دارد. دانشمندان عقیده دارند که بو قادر است بر روی رفتار های انسان مخصوصا در لحظات اولیه برخورد تاثیر گذار باشد. رایحه هم بر روی رفتار احساسی افراد و هم بر روی رفتار اجتماعی انسان ها تاثیر گذار است.


حس بویایی چگونه میتواند ما را از خطرات حفظ میکند

بو یکی از قوی ترین روش ها و عامل های سیستم هشدار دهنده شیمیایی بدن انسان است. با استفاده از بوی مولکول های اطراف، بدن به خوبی درک می کند که در موقعیت خطر و یا آرامش قرار گرفته است . این موضوع باعث نجات جان انسان می شود. همانگونه که استاد دانشگاه جرجیا امریکا می گوید که (در مورد استفاده از دیگر حس ها، انسان قبل از هر عملی فکر میکند در حالی که در مورد حس بویایی انسان قبل از هر تفکری واکنش نشان می دهد)


حس بویایی و واکنش های احساسی


حس بویایی
دیده‌بان تمام مواد شیمیایی است که از طریق هوا وارد بدن می‌شوند. این حس، وجود موقعیت‌های مخاطره‌آمیز مانند آتش‌سوزی، گازهای سمی، نشت گاز و غذای فاسد را هشدار می‌دهد. هم‌چنین نقش زیادی در دل‌پذیری و دل‌چسبی غذاها و نوشیدنی‌ها دارد. فقدان این حس، انسان را از دامنه‌ی وسیعی از لذت‌ها محروم می‌نماید. علاوه بر این، برخی از فعالیت­‌های حیاتی بدن از قبیل بلع غذا، هضم و جذب آن، عکس‌­العمل‌های مغزی، رفتار جنسی و حافظه با حس بویایی مرتبط است. این حس در روابط انسانی ، روابط اجتماعی، علایق شخصی و به طور کلی کیفیت زندگی تأثیر‌گذار است.از طرف دیگر حس بویایی به صورت خیلی تاثیر گذار به واکنش های احساسی انسان مرتبط است به طوری که 75 % احساسات هر فردی به وسیله بو ایجاد می شود. به طور کلی بو قادر است حس هایی نظیر شادی، غم، آرامش، احساس عشق و حتی گرسنگی ایجاد نماید. بر اساس تحقیقات دانشمندان، حس بویایی بسیار بر روی یادآوری خاطرات موثر است به طوری که انسان ها با استشمام یک بوی خاص 100 برابر توانایی بالاتر نسبت به یاد آوردن خاطره، در مقایسه با این که همان خاطره دیده شود، دارند.


حس بویایی در بیماری های گوناگون

لعلاوه بر موارد ذکر شده، از دست دادن حس بویایی می‌­تواند نشانه‌ی اولیه‌ی بروز برخی از بیماری‌ها باشد. تحقیقات نشان داده است در برخی از بیماری‌ها مانند آلزایمر، پارکینسون، ام- اس، اختلالات طیف اوتیسم، آسپرگر، هانتینگتون و انسفالوپاتی کبدی، حس بویایی سال‌ها قبل از بروز علائم بالینی بیماری‌ها افت می‌کند.


وجود حس بویایی در جلوگیری از خطر و حتی حفظ جان شخص موثر است .نقش بودر حفظ انسان از خطر.نقش حس بویایی در جلوگیری از خطر.

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *